lauantai 16. maaliskuuta 2013

Inkokt silakka

Nyt löytyi resepti, jolla saa silakan taivaalliseksi! Onhan silakka savustettuna hyvää ja paistettuna ihan OK, mutta harvoin sitä tulee käytettyä, kun se on niin... silakkainen. Silakka usein kuitenkin on se ainoa tuoreehko kala marketissa, joten on jo pitkään harmittanut, kun ei sille hyvää käyttöä keksi.

Berthan silakka-alkupalan ääressä istuessamme chef innovoi inkokt silakan, ja kun silakkaa marketin kalatiskin perimmäisestä nurkasta tuoreehkona löytyi, pistimme ohjeen kokeiluun. Ohjeen pohjana oli Tomi Björckin inkokt lax, mutta chef sävelsi makumaailman ihan itse:

Fenkolia siivuina
Palsternakkaa suikaleina
Sitruunalohkoja
Valkosipulinkynsiä
0,5 dl valkoviinietikkaa
5 rkl valkoviiniä
1 l vettä
1 rkl suolaa
maustepippuria
- kiehauta kattilassa
400 g perattua silakkaa
kourallinen tilliä
- laita vuokaan
- kaada kuuma liemi päälle
- anna maustua yön yli jääkaapissa

Oheen tuli tuttuun tapaan sinappimajoneesi:
3 rkl sinappia
valkosipulin kynsi murskattuna
2 tl suolaa
0,5 dl punaviinietikkaa
2 keltuaista
tillisilppua
0,5 tl sitruunamehua
- vatkaa keskenään
3 dl rypsiöljyä
- lisää ohuena nauhana

Lopputulos? Pehmeä, inkiväärivivahteinen, maukas kala, jossa ei häivääkään silakkaisuutta. Melkein soi ylä-C päässä, oli se niin hyvää.

Loput silakoista laitettiin pinaatin, ricotan ja cheddarin kera piirakkaan, jonka jumalainen taikinapohja oli tehty rukiista ja rahkasta. Hyvää siinäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti