maanantai 24. kesäkuuta 2013

1/3 intiaani

Intiaanit kuulemma aikoinaan kimppakasvattivat maissit, kurpitsat ja pavut. Kurpitsa sai rauhassa luikerrella maissien juurella, ja pavut puolestaan kiipeillä maissinvarsia pitkin ylös. Ihan tällaiseen suoritukseen en yltänyt, lähinnä sen vuoksi, ettei meidän vyöhykkeellä maissit kovin korkeiksi kasva, toisin kuin pavut, mutta kurpitsat sentään laitoin maissien viereen kasvamaan.

Maissit ovat jo kohtapuoliin kukassa. Kurpitsat kukkivat myös, mutta ovat jostain syystä jääneet melkoisen kitukasvuisiksi. Lungo di Firenze kyllä pukkaa jo ensimmäistä, raidallista hedelmäänsä, mutta saa nähdä kasvaako se vauva-asteelta lainkaan miehen mittaiseksi. Ämpärissä majailevat kurpitsat sen sijaan ovat jo muhkean kokoisia, vaikka luulisi niiden kärsivän lannoitteen puutteesta ahtaassa majassaan.

Pavut ovat alkaneet luikerrella papukaarta pitkin ylöspäin, mutta heidän esikasvatetut sisaruksensa kasvihuoneen seinustalla ovat jo huomattavasti pitempiä. Papujen esikasvatus on siis fiksu idea (kiitos, Hannele!).

Talvivalkosipulit ovat lähteneet hyvin kasvuun, vaikka syksyllä linnut niitä ylös nyppivätkin ihan urakalla. Härkäpavut aukaisevat kohta tuoksuvat kukkansa. Mikäs tässä, satoa odotellessa :-)

5 kommenttia:

 1. Meilläkin härkäpavut kukkivat oikein urakalla. Jos kaikista noista kukista tulee papuja niin täytynee hakea reseptejä jo vähän kauempaakin...

  Meillä harrastetaan kimppakasvatusta joka kesä, mutta vähemmän suunnitellusti. Siemeniä vaan tulee törkittyä joka puolelle ja sitten piha on ihan täynnä :-)

  VastaaPoista
 2. Mulla oli viime vuonna maissia parvekkeella, kyllä se reilun metrin korkuinen oli. Ja hyvän makuinenkin, kauan vaan kesti ennen kuin satoa siitä sai.

  VastaaPoista
 3. Maissi on kyllä mahtavan makea,kun sen saa tuoreeltaan donkattua pannulle ja voisulaan.

  VastaaPoista
 4. Luen täällä kateudesta vihreänä. Maissia en laittanutkaan, mutta kehujenne perusteella pitää kokeilla sitä ensi vuonna. Sitkeästä yrityksestä huolimatta meillä on tasan kolme (!) pikkurillin kokoista pavunalkua kasvimaalla. Masentavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pavut osaavatkin olla oikullisia! Tästä lähtien taidan turvautua esikasvatukseen.

   Poista