tiistai 24. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: Q

Quercus ilex ja muut latinankieliset nimet. Puutarhauran alussa sitä tuli kerran jos toisenkin pyöriteltyä silmiä kasvien latinankielisille nimille, joita vilisi puutarhalehdissä ja –kirjoissa. Ei voinut tajuta, mikä järki niiden viljelemisessä oikein oli. Mutta jahka vaihtoi kieltä, tuli ahaa-elämys.

Vaikkei tietäisi kasvin suomenkielistä nimeä, eikä muistaisi yhdenkään vihanneksen nimeä ruotsiksi, latinankielinen nimi auttaa ymmärtämään, mistä kasvista on kyse. Helpottaa lehtien ja kirjojen lukemista huomattavasti!

Se tosin harmittaa, että jotkut nettikaupat ovat aakkostaneet myytävänsä latinan, eikä suomen/englannin mukaan. Kyllähän sitä muistaa, että kärhö on clematis ja vaahtera acer, mutta mikäs on syreeni? Lumipalloheisi? Tylsää joutua pläräämään sivukaupalla ja kliksuttelemaan kuvia auki, jotta saa selville, mikä kasvi on kyseessä.

2 kommenttia:

 1. Tätä kirjainta odotin mielenkiinnolla enkä uskonut siihen selitystä saati tekstiä löytyvän. T i e t e n k i n siellä kaikkien multasormien äiti löysi oikean narun mistä vetää. Itse olen odotellut parempia aikoja että pääsen Roundup Geeliä testaamaan. Jatkuvat sateet pilaavat vaan kaikki suunnitelmat. Olen pyöristynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan pyöristyttää! Pitää vain istua sisällä lihomassa, kun sateet (lumi, vesi, rae) estävät kaiken ulkoaktiviteetin. Reilussa vuorokaudessa tuli 48 mm vettä ja piha lainehtii.
   Tosin eipä tuolla pihalla mikään kasva näin kylmällä - ei edes nurmikko.

   Poista