lauantai 28. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: S

Sesonginmukaisuus. Vaikka satokausi täällä on kovin lyhyt ja vaikka marketista saa mansikkaa ja parsaa ympäri vuoden, tuo se elämään mukavaa odotusta ja juhlallisuuttakin, kun saa seurata sadon kasvamista ja tuoda pöytään kesän ensimmäisen tämän-ja-tuon. Ensimmäiset, mehukkaat (ja toivottavasti madottomat) retiisit, ensimmäiset vahapavut, ensimmäiset korianterit ja tillit.

Toki kokilta vaaditaan mielikuvitusta, kun leikkuulaudalle ilmestyy 1 turnipsi, 2 retiisiä ja kourallinen mizunaa, harva valmisresepti kun on sesonginmukainen. Niinpä meillä alkukesästä syödään paljon salaatteja ja loppukesästä taiteillaan kesäkurpitsasta, härkäpavusta ja taviskurpitsasta kasvispihvejä. Siinä välissä wokataan ja tehdään keittoja.

Tuoreushan se meillä keittiötarhureilla on aina valttina. Sokeri alkaa muuttua tärkkelykseksi sillä sekunnilla, kun nipsaiset maissintähkän irti tai kaivat perunan maasta. Pikaspurtin kun ottaa kasvimaalta keittiöön ja saman tien donkkaa vihanneksen pannulle, pääsee nauttimaan kaikesta siitä mausta ja makeudesta, minkä oikutteleva kesäluonto on vihannekseen pakannut.

Vaikka tämä kevät ja alkukesä on ollut kasvimaille erittäin hankala, kun helle ja pakkanen vuorottelevat, eikä mikään ole jaksanut itää (hence kuvakin esittää ruusuorapihlajaa), saatiin sentään juhannuksena nauttia kesän ensimmäisistä (ämpärissä kasvaneista) perunoista, ja cevichekin silattiin ikiomalla korianterilla (Alan Titchmarsh collection, valtavan suuret, aromikkaat lehdet).

2 kommenttia:

 1. Juuri näin! Minäkin mietin, että sesonginmukaisuus pitää elämässä mielenkiinnon yllä. Aina on jotain mitä muistella, jotain mitä on ja jotain mitä odottaa. Jos kaikkea on koko ajan (ja vielä vaatimattoman makuisena tjs.) niin eihän silloin mikään tuntuisi miltään.

  Nämä aakkoset ovat niin mukavaa seurattavaa, että mietin että pitäisikö tehdä omatkin aakkoset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai teet! S on sulla jo valmiina - savimaaviljely!

   Poista