perjantai 6. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: J

Juurrutus. Monia kasveja on helppo lisätä pistokkaasta. Sen kun vain laittaa ruukkuun multaa, napsaisee sopivan oksanpätkän, laittaa sen ruukkuun, kastelee, ja pitää huolen, ettei multa kuivu (= päälle kelmu tai pakastepussi). Joka kevät leikkaan hopeapajusta n. 15-senttisiä, tuoreen näköisiä oksankärkiä ja juurrutan niitä ruukussa kasvihuoneessa. Hopeapajua on hankala löytää taimikaupoista, ja se on yllättävän kallis, joten lisään sitä ihan itse ja melkein ilmaiseksi. Elokuun tienoilla istutan pottiinsa juurtuneen taimen loppusijoituspaikkaansa.

Muita helppoja lisättäviä on kanukat ja musta- & viherherukat, joita ei tarvitse edes leikata, sen kun vain tarttuu mahdollisimman lähellä maata kasvavaan oksaan, taivuttaa oksan keskiosan maahan, peittää mullalla ja kiinnittää sinkilällä tai painaa litteällä kivellä maata vasten. Seuraavana vuonna oksa on juurtunut, joten sen voi leikata emokasvista irti ja kaivaa juuripaakkuineen maasta ja siirtää omalle paikalleen.

Pelargoneja ja verenpisaroita voi kuulemma myös juurruttaa oksasta. Oksan leikkaamisen jälkeen tosin täytyy leikkeleestä irroittaa alimmat lehdet, jotta multaan menee pelkästään varsi, eikä lehtiä. Sitten taas kastelua ja varmistelua, että multa pysyy kosteana.

Hämmästyttävin juurruttamisvinkki on se, että tomaattien varkaat voi myös istuttaa sellaisinaan multaan, ja niistä kasvaa ihan oikea tomaatintaimi. Itsellä on varasvaiheessa useimmiten jo niin paljon tomaatintaimia, että kasvihuone on lähinnä viidakko, mutta hieno vinkki silti!

5 kommenttia:

 1. Voisitkin alkaa myydä hopeapajuja :) Minä olen tänä vuonna innostunut pistokaslisäämisestä, ja vaikka minullakin tomaatintaimia piisaa, aion viedä juurrutuskokeilun loppuun ihan mielenkiinnosta: ehtiiköhän tällaisesta taimesta saada satoa. Muita tämän vuoden kokeiluja ovat olleet viinikärhö ja kolmensorttiset pelargonit.

  Blogisi on yksi lemppareistani, kiitos mielenkiintoisista aiheista ja hyvästä kirjoitustyylistä!

  T. Undine, joka ei varmaankaan ole aikaisemmin kommentoinut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Undine :-) Vaikka tässä on jo 5 vuotta blogattu, on edelleen yllätys, että joku näitä juttuja lukeekin!
   Viinikärhön lisäys on jo niin korkeampaa puutarhurointia, ettei voi kuin ihailla.

   Poista
 2. Olen itse asiassa lukenut jo vuoden, viime kesälomalla tämän löysin ja luin iltalukemisiksi koko blogin läpi. Puutarhanhoito ja erityisesti hyötykasvit kiinnostavat! Olen rakentamassa kasvihuonetta, joten erityisesti kasvihuonejutut ole lukenut huolella. Lupaan jatkossa kommentoida vähän useammin :)

  t. Undine

  VastaaPoista
 3. Miten viinikärhöä lisätään pistokkaista? Olen kuullut huhuja, en koskaan konkreettista mallia miten se tehdään. Ei sillä että tarvitsisin lisää (kun pitäisi löytää paikka niille kuudelle jo odottavalle kärhölle...).

  VastaaPoista