maanantai 16. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: O

Oppiminen. Rakettitiedettähän tämä ei ole. Tarvitaan vain hyvä kasvualusta ja kastelua, niin sillä pääsee jo pitkälle. Leikkaaminen ja lannoitus on sitten jo hifistelyä.

Savessa tai hiekassa ei mikään kasva, joten niiden kanssa on puljattava kompostilla, ennen kuin ne saa elinkelpoiseksi, ja ainakin saven suhteen tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä, jos ei halua rahojaan tuhlata kuoleviin taimiin (terv. nimim. Kokemusta on). Muunlaisiin maaperiin voi surutta lapioida kasveja, kyllä elinkelpoiset taimet pärjäävät.
Kun on lukenut yhden HYVÄN puutarhakirjan (kuvassa) tai tilannut vuodeksi HYVÄN puutarhalehden, on saanut kaiken tarvittavan opin. Itse en enää puutarhakirjoja osta, koska kaikissa niissä HYVISSÄ on se sama tieto. Lehteä (Kitchen garden) tilaan ihan vain omaksi inspiraatioksi ja uusiin lajikkeisiin tutustumisen takia. Samat perusopit lehdissäkin toistuu vuodesta toiseen.

Oma kantapää on tietysti se paras oppimisen paikka. Valitettavasti se vain kirpaisee kukkarossa – ja sydämessä, sillä Suomen kasvukausi on liian lyhyt mokattavaksi. Jos tänä vuonna jokin kosahtaa, saat seuraavan kerran kokeilla vuoden päästä. Etkä vuoden päästä enää muista, mitä edelliskerralla teit, jos et dokumentoinut (kts. D). Siltikin kannustan kokeilemaan, yrittämään ja onnistumaan/erehtymään.

2 kommenttia:

  1. O niinku Oj då - keskikesän halla meets hennoimmillaan olevat taimet. Räntää, sano! Kyllä ei taas mikään kasva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, lunta ja lehmäntatteja - kumpikin melkoisen outo näky kesäkuussa.

      Poista