maanantai 2. kesäkuuta 2014

Puutarhurin aakkoset: I

Itäminen. Kyllähän siinä välillä meinaa usko loppua, kun on siemenet pottiin tunkenut, mutta potin pinnalla ei näy minkäänlaista elämää pariin viikkoon. Siinä sitä sitten panikoi, oliko multa huonoa, potti jäänyt edellisvuodelta huonosti pestyksi, lämpötila liian kylmä tai kuuma, multa liian märkää tai kuivaa, tai siemenet liian vanhoja.

Aina ne kumminkin itää. Siemenissä on yllättävän paljon kasvuvoimaa, joten ne sinnittelevät huonoissakin olosuhteissa. Paprikat, chilit ja tomaatit kaipaisivat itääkseen n. +20 C, mutta meillä ne majoittuvat tammikuiselle ikkunalaudalle ja itävät sitten kun itävät; paprikat ja chilit yleensä 2 viikon sisällä ja tomaatit viikossa.
Kurpitsat ja pavut ovat herkkiksiä, joten niiden siemenet on donkattava lämpimään multaan. Tai siis olisi. Kurpitsat kylvän kasvihuoneen lämpöön esikasvamaan, mutta papujen kanssa en ikinä malta, vaan laitan ne multaan samalla kun kylvän kasvimaat. Kyllä ne yleensä sieltä esiin putkahtavat, jahka maa lämpenee. Ja mikäli rastaat malttavat jättää pavut rauhaan. Ruusupapu on ehkä herkkiksin kaikista. Niin, ja härkäpapu taas se robusti, joka ei kylmästä kavahda.

2 kommenttia:

 1. Eilen vasta meni potut maahan, loppuivat kesken. Samoin muutama kilo sipulia löysi tiensä multaan. Sitä hevosenpaska pellettiä ei täältä sitten enää mistään saa, kuulemma Kajaanissa olisi. Oli pakko tyytyä perinteiseen haisevaan tuotteeseen.
  En laittanut mansikoiden päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tartte lähteä Kajaaniin asti kakan perässä, kyllä ihan Tampereeltakin niitä pellettejä saa, ainakin Honkasen puutarhalta. Ovat kyllä loistotuote.

   Poista