sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Puutarhurin kalenteri: maaliskuu


Nyt tarkkana: onko lunta a) hitosti vai b) hintsusti. Jos a), niin jäitä hattuun ja odotellaan vielä. Jos b), niin ehkä voi hieman enempi revitellä – kunhan muistaa sen, että kesäkuun 6. on perinteisesti se, jolloin kasvit voi huoletta jättää ulos. Ei siis kannata tässä vaiheessa vielä enempiä kylvää (ellet ole yksi niistä onnekkaista, jotka omistavat viileän ja valoisan kuistin), koska sisätiloissa taimet kasvavat honteloiksi, eivätkä tule elinkelpoisiksi. Jos multasormea syyhyttää, kylvä ensiavuksi herneenversoja ja vesikrassia.
Jos esikasvaneissa chileissä, paprikoissa ja tavistomaateissa on jo oikeat lehdet (eka lehtipari on sirkkalehdet; se toinen pari oikeat), ne pitää koulia isompiin potteihin.
Laita kirsikkatomaatit esikasvuun.
Jos omistat kasvarin ja asut suotuisahkolla paikalla, kylvä loppukuusta kasvihuoneeseen, kuplamuovin alle, salaattia ja retiisiä. Jos tuuri käy, saat satoa toukokuussa.
Muista tilata siemenperunat.
Siivoa linnunpöntöt.
Jos lunta on vähän, patsastele tontilla oksasaksien kanssa ja leikkaa pois ylikasvaneet tai muuten vain tiellä olevat oksat. Itse aion uskaltautua parturoimaan kanukat ja aroniat, jotka roikkuvat rumasti, ja sen jälkeen vuokraamaan oksasilppurin pariksi päiväksi.

4 kommenttia:

 1. Sellainen viileä ja valoisa kuisti olisi kyllä puutarhurin (ja ruoanlaittajan) unelma. Mahtavatkohan tehdä uuden tulemisen talosuunnittelussa? Minä ainakin haluaisin omaan kotiini sellaisen!

  Krassi ja herneenversot ovat kyllä ihania tähän aikaan vuodesta. Vaaleaa vihreyttä kaipaa, vaikka sitä lunta ei olisikaan.

  VastaaPoista
 2. Saisivat tosiaan tehdä uuden tulemisen. Kuistilla vois yrittää talvettaakin vaikka mitä.

  VastaaPoista
 3. Sellainen eristetty ja lämmitetty/viilennettävissä oleva kuisti olisi erinomainen. Meillä on viileä kuisti vain huhtikuu-toukokuu -välisen ajan ja sitten syyskuu-lokakuun ajan. Muuten se on joko pakkasella tai järkyttävän kuuma, riippuen vuodenajasta.

  VastaaPoista
 4. Kasvaria ei ole siunaantunut, parvekkeelle se ei mahdu ja esim olkkarissa tai makkarissa se saattaisi herättää liiaksi kysymyksiä. Potteja ja parvelelaatikoita olen täyttänyt kiitettävästi, timjami aloitti jo spurtin ja basilika seuraa perässä hyvänä kakkosena. Siis viikossa. Ans kattoo miten ne muut, varsisellerit, kesäkurpitsat, okrat ja sen sellaiset tuosta riehaantuu.

  VastaaPoista