lauantai 29. syyskuuta 2012

Tuoresuolatut kanttarellit

Ruokiksella kahviossa lojunutta Kotivinkkiä plärätessä silmään osui ohje sienten tuoresuolaamisesta. Lehti oli pakko salakuljettaa kotiin ja lukea ohje tarkemmin. Kanttarellien (joo, jotkut hienostelevat sen yhdellä t:llä), kuten muidenkin sienten paitsi suppisten, sesonki alkaa olla jo ohi, mutta iltapäivälenkillä silmiin osui yhden kuusen alla lymyilevät, hervottoman kokoiset kanttikset, joten ohje pääsi saman tien kokeiluun. Ohje sopii kuulemma myös muillekin sienille, joita ei tarvitse ryöpätä.

Lehden ohje oli puolen kilon sienisatsille, mutta omaan sienikoriin päätyi enää vain 171 g kanttiksia, joten hieman meni säveltämisen puolelle.

171 g kanttarelleja (tai suppiksia, herkkutatteja, haperoita)
2 valkosipulinkynttä
5 mustaviinimarjanlehteä
2 tillinvartta
vajaa rkl karkeaa merisuolaa
- laita kulhoon ja anna olla huoneenlämmössä 1-2 h. Sekoita välillä.
- kaada purkkiin liemineen päivineen
- anna maustua jääkaapissa 1-2 viikkoa

Ohjeessa oli myös vinkkinä rutistaa leivinpaperitolloja purkkiin, jotta sienet painuu tiiviimmin kasaan (hence tuo ruskea möykky purkin sisällä).

Sienet toimivat kuulemma lisukkeena hyvän öljyn ja yrttien kanssa tai sattumina salaateissa. Sitä odotellessa.

2 kommenttia:

  1. Tämä pitää laittaa talteen ja koeponnistaa tulevana vuotena, tuskin enää löytyy metsästä kantarellia. Huomaa yhden teen hienostelu. Tänään tuli möyrittyä pari tuntia metsässä ja ihan kaikki viisi kantarellia löytyi. Toki löytyi ämpärillinen suppilovahveroita sekä yksi madonsyömä mustavahakas. Harmittavasti tänä syksynä ei mustavahakkaita vakiopaikasta enempää sitten löytynytkään, joku ne oli ennättänyt keräämään varmaankin.

    VastaaPoista
  2. Meidän mustavahakaspaikkaa oli joku luonnonelävä keksinyt mennä ruopimaan, joten sieltä ei saalista saatu :-/

    VastaaPoista