sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Saahan niitä kaupastakin

Kun taimitarhalla törmää reheviin ja edullisiin (no OK, paprikat maksoivat 21,80 €) esikasvatteisiin, käyhän sitä mielessä, onko omassa esikasvattamisessa mitään järkeä. Tilaat siemeniä, kylmäkäsittelet ne jäätyneessä postilaatikossa,  lutraat mullalla ja joudut imuroimaan koko talon, jännität itääkö mikään ja sitten jännität saatko kasvin kasvamaan sirkkalehtiä pidemmälle talven kalvakassa "valossa". Kuskaat taimia sisään ja ulos, tarkkailet illalla taivaalle, fiilistelet tuulen pohjavirettä ja ryntäät paikasta A paikkaan B harsojen ja lämmittimien kanssa.

Vaihtoehtonahan olisi päräyttää toukokuun lämmössä ja auringossa farkulla taimitarhalle ja kantaa hame heiluen ja korkkarit kopisten sikaosasto täyteen reheviä, kukkivia/hedelmöiviä taimia ja hitusen vingauttaa pankkikorttia kassalla, hyvinhoidetut kynnet kimaltaen. Tai ostaa vihanneksensa suoraan marketista.

Mutta. Henkilö kun on sattunut syntymään ruokaihmiseksi, ei riitä, että taimen kyljessä on lappu, jossa lukee "kesäkurpitsa". Eikä riitä edes se, että lapussa lukee "tomaatti Tanskan vienti". Haluan löytää ne parhaimman makuiset taimet, haluan kokeilla harvinaisuuksia, enkä missään nimessä halua kasvihuonetta/-maata täyteen bulkkikamaa, jota kasvatetaan vain suuren sadon tai helpon tuotettavuuden takia, mausta välittämättä.

Ei siis ole helpotusta ja puhdasta kodinhoitohuonetta tiedossa ensi talveksikaan, joten täytyy vain ottaa vanha tiskiharja ja puutarhaletku kauniiseen multaiseen käteen ja alkaa kuurata tämän kauden esikasvatuspotteja puhtaiksi ensi vuotta varten :-)

10 kommenttia:

 1. Kaunis kukka. Itsepä pitsat panin maahan eilen. Ei sitä kaikkea voi eikä muista itse esikasvattaa. En kyllä näitä taimia maistellut, olisi Prisman kesäpihan fröökynät voineet tulla antamaan kepillä jos olisin toimeen käynyt kuin Turhapuro. Siellä ne nyt lepää. Missä se sade viipyy, kysyn vaan? Vaikka pyöräilyihmisiä olenkin niin ärsyttää tämä sateettomuus ja Forecan/Ilmatieteenlaitoksen virheelliset ennusteet. Olen pyöristynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just istutin esikasvaneet pavut kasvimaille ja totesin, että maa on kamalan kuiva :-/ Kaikki itää todella hitaasti.

   Poista
 2. Oli herneet lähteneet kasvamaan kaikilla rintamilla ! :-)
  Härkäpavut ei sen sijaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin härkäpavut vasta oikovat sirkkalehtiään. Hitaita ovat, mokomat.

   Poista
 3. Ei edes sirkkalehtiä härkäpavusta. Ei mitään.

  VastaaPoista
 4. Paprika 21,80? Vau...

  Mulla Sungoldit värjöttelee talon seinustalla kasvarin puutteessa, mutta ruohokate sai typellään ne vihertymään! Vihreitä tomaatteja on jo kourallinen tulossa.

  VastaaPoista
 5. Ihana blogi (tämä ja edellisesi), joihin törmäsin sattumalta kun etsin juttua fenkolista. Jäin lukemaan ja hymyilemään =) Jatkossakin tulen lukemaan juttujasi. -Janna Sarén, Vantaalta

  VastaaPoista
 6. Ulla, miten mukava teksti, taas kerran! Luin sen alusta loppuun ainakin viidesti ja nyökyttelin niin, että pitää alkaa venyttelemään niskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Blogien lukeminen voi näköjään olla fyysisesti vaarallista :-D

   Poista