tiistai 21. toukokuuta 2013

Kasvihuone toukokuussa

Tomaattien lehdet alkaa viimein tummua terveen vihreiksi ja osassa tomaateista näkyy jo ensimmäiset kukka-aiheet. Perunat (tuossa oikeassa alalaidassa) kasvoivat niin muhkeiksi, että ne täytyi mullittaa uusiksi, ja kaipa ne voisi jo ulkoistaa kasvarista kokonaan. Ehkä kuitenkin varmistan aikaisen sadon pitämällä ne tuolla kasvarin suojissa niin kauan kuin tilaa riittää.

Kurpitsat ja kaalit on esikasvaneet niin isoiksi, että ne täytyy kohtapuoliin istuttaa kasvimaalle. Kaalit taidan laittaa saman tien, kun eivät ole niin kylmänarkoja. Kurpitsojen kanssa täytyy varoa, koska viime vuonna istutin yhden Marinan roheesti jo toukokuun puolella, mutta sää oli sille liian kylmä, eikä se suostunut kasvamaan mihinkään suuntaan. Ja tietysti se oli ainoa itänyt Marina, joten vihreä ja röpeliäinen kurpitsa jäi kokematta.

Osa kaaleista päätyy syötäviksi koristeiksi isoihin ruukkuihin kasvarin eteen, mutta siltikin tulee kasvimaille ahdasta, kun maisseillekin pitäisi muistaa jättää tilaa. Kurpitsantaimia on reilusti toistakymmentä, ja viime yönä mietin pääni puhki, mihin saan ne istutettua. Patty pansit voi kyllä laittaa ämpäreihin, mutta Lungo di Firenze ja kurpitsa-kurpitsat (nyt ymmärrän, miksi englannissa on ziljoona termiä erilaisille kurpitsoille) tarvivat kunnolla tilaa. Ei kai haittaa, jos kukkapenkeissä luikertelee kurpitsaa?

Seuraavaksi pitäisi tehdä loppukauden (kiva miettiä sellaista toukokuussa :-/ ) esikasvatussuunnitelma. Olisi hyvä pystyä esikasvatteilla paikkaamaan sadonkorjuun jättämät aukot kasvimaalla. Kasvukausi on kuitenkin niin lyhyt, ettei heinä-elokuisilla suorakylvöillä ehdi kunnon satoa saada. Niinkin perus kasvimaakasvi kuin salaatti täytyy laittaa kesämmällä esikasvatukseen, koska keväällä suorakylvetyt versiot alkaa syksyllä olla jo limaisia ja etanaisia, eivätkä kelpaa ruokapöytään. Siinä vaiheessa kun havahtuu uusintakylvämään, ei enää ehdi satoa saada. Täytynee käydä ajatuksen kanssa pläräämässä jäljelle jääneet siemenpussukat ja tehdä aikataulu. Melko professionaalista!

2 kommenttia:

  1. Meillä on luikerrellut kukkamaassa kurpitsaa jo monta vuotta- tuppaavat vaan vähän loppukesästä valtaamaan koko kukkamaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, täytyy siis laittaa ne luikertelemaan johonkin sellaiseen kukkapenkin kulmaan, minkä saavat vapaasti vallata.

      Poista