maanantai 19. elokuuta 2013

Punajuurta säilöön

Joku oli keksinyt toukokuussa laittaa semmoiset 6 vakoa puna- & raitajuurta kasvamaan. Nyt 3 kuukautta myöhemmin täytyi ruveta keksimään, mitä ihmettä niillä kaikilla tekee, kun olivat kesän aikana kasvaneet kiitettävän isoiksi, kuivasta kelistä huolimatta. Osa toki on jo pannun kautta päätynyt ruokapöytään gorgonzola dolcen ja/tai basilikapeston kanssa, mutta satoa on sen verran, että säilöntäänkin riittää.
Chefin kanssa pidimme lindström-savotan ja jauhoimme reilun kilon verran naudanpaistia, raastoimme sekaan 8 kpl punajuurta, lisäsimme mausteita, kapriksia, sipulia ja timjamia, ja taputtelimme kauniit pihvit, joista osa päätyi paistamisen jälkeen pakastimeen odottamaan seuraavaa ”apua, mitä me tänään syödään” –kohtausta.
Toinen hyvä keino punajuuren säilömiseksi on pilkkoa ne palasiksi vuokaan suolan, muutaman voinokareen ja hunajaturauksen kanssa ja paahtaa uunissa n. tunti. Paahdetut punajuuret säilyttävät tosi hyvin makunsa pakastimessa, ja niistä saa kivan lisukkeen talven tuhdeille pihveille. Ja näyttäähän nuo vuoat söpöiltä karkkirasioilta, eikö!

Chef oli fiksusti älynnyt jo viime vuonna kirjoittaa tämän päivän kohdalle muistutukseksi "Tee borsch!", ja kun kätevästi punajuurten kanssa myös porkkanat ja palsternakat alkavat olla poimintakunnossa, on meillä kohtapuoliin tiedossa höyryävät keittopäivät. Borschia ja smetanaa, miten ihanaa!

6 kommenttia:

 1. Voi, minä ottaisin tuosta muutaman raitajuuren oikein mielelläni meidän ruokapöytäämme visiitille. Ei ole osunut niitä kaupoissakaan silmiin missään ja haluttaisi testata onko maussa punajuureen eroa. Onko ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On eroa. Raitajuuri on miedompi versio punajuuresta. Punajuuressa on ehkä myös enemmän makeutta kuin raitajuuressa.
   Aluksi kasvatin raita-, kelta- ja valkojuurta, kun punajuuri tuntui jotenkin niin voimakkaalta, mutta nyt on maku muuttunut suosimaan punajuurta.

   Poista
 2. Ihania polkkajuureksia! Pitääkin lähteä hakemaan borssia munkeilta, kun omalta kasvimaalta kuivuus vei kaiken.

  VastaaPoista
 3. Kivistön penkissäkin on punajuurta ehkä hippasen enemmän kuin ihan tuoreeltaan jaksetaan syödä. Osa on jo säilötty perinteisesti etikkaliemeen mutta nämä vinkit olivat oikein hyviä! Lindströminpiffisavotta taitaa odottaa ens viikonloppuna :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukava ja yllättävän nopea savotta, etenkin jos yksi jauhaa ja raastaa ja toinen kuorii ja siivoaa :-)

   Poista