lauantai 10. elokuuta 2013

Satoa!

 Jahka puutarhuri viimein könysi ylös aurinkotuolistaan, olikin luonto päässyt valloilleen, ja henkilöllä kiiru alkaa ottaa satoa talteen.

Vadelma oli heikosta alusta huolimatta tehnyt ison kasan muhkeita marjoja, joten pakkohan niitä oli käydä napsimassa pakastimeen odottamaan leivonta- tai jätskintekoinspiraatiota. Ihan vain vinkkinä: vaikka ois kova helle, ei silti kannata mennä vattupuskaan shorteissa ja nirunarutopissa, ellei sitten arvosta kissatappelu-lookia käsivarsissaan ja jaloissaan.

Viinimarjat ja karviaisetkin yhtäkkiä kypsyivät makeiksi, ja aamumehuaddiktin täytyisi jaksaa riipiä pensaat tyhjiksi ja mehustaa marjat talven varalle. Ongelmana on vain se, että viime syksynä muka leikkasin marjapensaat niin siisteiksi, että niiden ympäriltä on helppo ajaa nurmikko, ja pensaat kiittivät tästä rehahtamalla semmoiseksi viidakoksi, ettei sinne sekaan mahdu itseään tunkemaan.

Kasvihuoneessa kurkku tekee hienoa satoa. En muista, että ois pariin vuoteen näin paljon kurkkuja tullut. Chef niitä raastaa tzatzikiin, ja minä olen kehitellyt hyvää etikkakurkkureseptiä (5 dl vettä, 2 dl etikkaa, 2,25 dl sokeria ja vajaa 0,5 dl merisuolaa tuntuu olevan aika optimi kombo). Osasta tehtiin kylmä avokado-kurkkukeitto, jonka jostain blogista bongasin, mutten löytänyt sitä enää toiste. Hyvää oli kuitenkin.

Marmande ja Cuore di bue tekevät myös huikeaa satoa. Liekö syynä Hannelen muistuttama varkaiden säännöllinen tuhoaminen. Kasvihuone ei ikinä ole ollut näin siisti, tosin kun ei ole valtavaa pöheikköä varsia tukemassa, tahtoo tomaatin latvat ennemmin tai myöhemmin kupsahtaa osoittamaan lattiaa, ahkerasta sitomisesta huolimatta. Pakastimessa on jo muutama litra tomaattisosetta, ja parhallaan hellalla porisee uus satsi.

Seuraavaksi odotellaan paprikaa ja chiliä, sekä tietysti sienisatoa. Hirvikärpässesonki onkin jo "kivasti" alkanut (käsi ylös ne, joilla tämä tieto sai päänahan kutisemaan 0/ ).

3 kommenttia:

 1. Kiitos kurkkukeittomuistutuksesta! Kokeilen googlettaa tuota avokado-kurkkukeittoa myös.

  Vinkki vinkki: hirvikärpäsiltä ei kannata suojata vain hiuksia, vaan koko kroppa. Eilen oli niska paljaana iltalenkillä ja hiukset hyvin suojattu. Hiuksissa ei ollut yhtään hirvaria, niskassa oli. Nyt on jättikokoinen paukama niskassa joka on todella kipeä. Eivät muka pure ihmistä, hah!

  VastaaPoista
 2. Iu, toistaiseksi olen onnistunut välttämään purevia hirvareita. Pitäisköhän taas ruveta värjäämään tukkaa, kun tällaisenaan tämä on aika hirven värinen ja voi houkuttaa purijoitakin =:-0

  VastaaPoista
 3. Ei ne ryökäleet välitä vaikka mulla oli paksu kerros hiuslakkaa ja lippis päässä. Liukuivat siitä vaan niskaan sananmukaisesti tunnetuin seurauksin. Siinä on eläin, joka voitaisiin hävittää sukupuuttoon!

  VastaaPoista