perjantai 17. tammikuuta 2014

Pömpelistä, osa III

Pömpeli (Fiskarsin Kitchen Garden) on tuossa pöhissyt jo 3 kuukautta, ja siinä on menossa kolmas setti kaupan yrttejä. Tähän asti opittua:
 • Valo ei riitä siemenestä kasvattamiseen - ainakaan talvella
 • Hentolehtiset yrtit, kuten korianteri ja tilli, eivät pömpelissä pärjää
 • Isompaan ruukkuun istutettu kaupan yrtti kasvaa kyllä isommaksi, mutta edelleen valo ei riitä, vaan yrtin lehdet jää pieniksi
Seuraavaksi on kokeilussa herneenversojen kasvatus siemenestä. Niiden luulisi onnistuvan, tosin onnistuvat kyllä ihan ilmankin pömpeliä. Samoin, kanssablogaajan vinkistä, kylvin pömpeliin purkillisen persiljaa. Se itää niin hitaasti, että siinä vaiheessa, kun se on sirkkalehtensä avannut, alkaa olla ulkonakin niin valoisaa, että pömpelin extravalo riittänee rehevään kasvustoon. Ehkä.

Joku mietti aloittavansa kasvien esikasvatuksen pömpelissä, mutta tällaiselle pienviljelijälle ajatus on mahdoton, kun ei meikäläisen esikasvatteet tuonne mahdu. Miniviljelijä voi kokeilla sijoittaa 3-4 chiliä pömpeliin esikasvuun.

Pömpelin suhteen jatkojalostusideoina on mm. salaojaputken tms. taipuisan, mutta reiällisen putken asentaminen pömpelin pohjalle. Siihen saisi hyvin multaa ja useamman kasvin mahtumaan. Toinen idea on tehdä sasut, eli loppukesästä kaivaa yrttejä ylös omasta maasta, jolloin juuret saisivat olla kunnon mullassa. Kaupan kukkamullassa kun ei tarpeeksi ravinteita ole.

Naapurin kanssa meillä on kilpavarustelu menossa, sillä olivat yhtenä aamuna unohtaneet keittiön ikkunan kaihtimet auki, ja samalla selvisi, mistä se pari päivää kajastanut sininen valo tuli (millään muotoa en kyttää ihmisten ikkunoita, en): rouva oli tainnut joululahjaksi saada Zen Grown. Hyviltä sen yrtit näytti, mutta taisivat tosiaan olla vasta pari päivää sitten kaupasta ostetut. Toivottavasti toisenkin kerran unohtavat kaihtimet auki, jotta voin livenä seurata ottelua Kitchen Garden vs. Zen Grow.

7 kommenttia:

 1. Taidan ottaa Olternammi juustokuvun käyttöön ja laitan parit led valot sen sisään, jospa siitä tulisi edullisempi kilpailija tähän käyttöön Fiskarsille?
  Ei, ole kukkalamppukaan auttanut persiljan itämiseen, ei vieläkään näy mitään vaikka yhdeksäs päivä menossa. Joutuuko sitä taas syvästi pettymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juustokupuhan on loistava ja trendikäs idea, kun uusiokäyttö ja tuunaus on nyt niin pinnalla.
   Eikös persiljan itämiseen mene ainakin 2 viikkoa, kun se on niin hankala kasvatettava. Itsellä ei chileistä eikä paprikoistakaan vielä näy mitään. Liekö multa niille liian kylmää.

   Poista
  2. Yksi terhakka 2mm vihreähkö juttu puskee jo mullasta...

   Poista
 2. Minäkin olen huomannut, että korianteri ei pärjää / tykkää kasvivalosta. Ainakin minulla se yksinkertaisesti tummuu (ei- en ole unohtanut kastella, enkä myöskään kastellut liikaa) ja kuolee pois.

  VastaaPoista
 3. Aika erikoista, että valon määrä ei riitä. Luulisi, että tuommoisen pömpelin ykköstavoite on saada kasveille niin paljon valoa, että siitä kasvaminen/hengissä pysyminen ei jäisi kiinni. Pah!

  Onneksi kohta on niin paljon luonnonvaloa, että kasvaa ja pöhisee varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo nyt tosiaan huomaa luonnonvalon lisääntyneen :-)
   Joskus Luigi keskusteli lamppuvalmistajien kanssa, ja yksi sanoi suoraan, että ainoastaan suurpainenatriumlampusta on kasveille hyötyä. Muut on lähinnä vain sisustuksellisia elementtejä :-/

   Poista
 4. Opittua myös se, ettei herneenversoja pömpelissä kannata kasvattaa: nehän kietoo lonkeronsa kaikkien muiden yrttien ympärille ja lopputulos on silkkaa syheröä.

  VastaaPoista