lauantai 9. kesäkuuta 2012

Hips don't lie

Mutta muut vyöhykkeet kyllä valehtelee! Taannoisessa kiinanruusukvitteniepisodissa kävi ikävästi ilmi se, että taimikauppojen vyöhykemerkinnät ovat melko randomeja, eikä niihin voi täysillä luottaa.

Toinen esimerkki kiinanruusukvittenin ohella on rakas kanukkani Compressa (kuvassa). Ostohetkellä sen vakuutettiin menestyvän meillä, mutta myöhemmin huomasin taimipurkissa lukevan "Olen Virosta, enkä tarkene ikinä missään, enkä varsinkaan kestä talvea". Nice. Ehdin jo keväällä ostaa sen tilalle uudet kasvit, mutta sitten se alkoi talven jäljiltä pukata lehteä, eikä näytä paleltuneen kuin kärjistään.

Ja mun Williams' Double Yellow -ruusu, jonka ostin postitse! Edelleen sen vakuutetaan menestyvän Pohjois-Pohjanmaalla asti, mutta taimipotissa luki vyöhyke I. Eikä se meillä kestänyt kuin yhden kesän (no joo, oli meillä viime yönäkin vain +2, mutta ei tää nyt ihan Pohjois-Pohjanmaata sentään ole).

Rouge Cardinal -kärhön sanotaan menestyvän vyöhykkeillä I-II, ja pidin sitä vain yhden kesän ilona, mutta niin vain se tunkee ylös tuolta litimärästä savesta vyöhykkeellä III jo neljättä vuotta.

Tokihan jokaisella puutarhalla on oma mikroilmasto, joka vaikuttaa enemmän kuin virallinen vyöhyke. Mutta ois kuitenkin kiva voida luottaa taimikauppojen merkintöihin. Jossain ois myös hyvä olla jokin instanssi, johon voisi vyöhykekokeiluista kerätä tietoja. Näkisi ne hurjimmatkin kokeilut ja parhaimmat menestymiset, eikä tarttis tyytyä kasvattamaan pihalla vain pajua ja horsmaa.

Aina tietysti voi kokeilla siskon tapaa puhua kasveille ruotsia, jotta ne luulevat olevansa Ahvenanmaalla ja tarkenevat paremmin. Toimi ainakin sen hienoon wisteriaan.

1 kommentti:

  1. Jåå, tåimii! :-D

    Toi viljaminkeltaruusu oli yksi murheenkryyni. Mä luotin myös V-vyöhyketietoon, mutta ei sille kelvannut ykkösvyöhykkeen aurinkoinen paikkakaan, vaan heti pukkas ruusuruostetta. Ilmeisesti oli hänellä liian kuivat oltavat.

    VastaaPoista