perjantai 1. kesäkuuta 2012

Tundran kevät

Mikä siinä onkin, että a) toukokuussa on aina muutama tosi lämmin päivä ja b) touko-kesäkuun vaihteessa tulee halla. Just, kun luonto on päässyt riehaantumaan, kärväännyttää pakkanen lehdet ja nuput.

Ruusupapu kuoli jo -0,4:ssä, mutta kiinanlaikkuköynnös kärvääntyi vasta -1:ssä. Ja sekin tuli huomattua, ettei kurpitsa säily hengissä, vaikka olisi kuplamuovikehikon sisällä. No, se nyt olikin vain testi, eikä Marinan kuolemaa niin kauheasti surra, kun kasvarissa odottaa jo uudet taimet.

Se oli yllätys, että kärhöt kesti pakkasen, vaikka ovatkin jo täynnä kukkanuppuja. Olin ihan varma, että niille joutuu sanomaan hei hei. Oli muuten hyvä diili: lapioin Villa Valpuriin oman pihan ylikasvaneita perennoja, ja sain vastalahjaksi ihania kärhöjä!

Luumuja, kirsikoita ja omppuja on turha tänä vuonna odottaa. Olivat sen verran komeassa kukassa pakkasen iskiessä. Vielä kun ne olivat pieniä puita, pystyttiin pelastamaan sato harsottamalla, mutta noin isoja puita ei harsotettua saa, ellei omista nostokurkea.

Jossain lehdessä luki, että ilman Golfvirtaa Suomi ois tundraa. Tundraa! No, siltä se kyllä tuntuukin.

2 kommenttia:

  1. Voisko se Golfvirta kiemaista vähän lähempää?

    On kyllä tosi kurjaa, jos hedelmäsato meni saman tien. Luulis, että jos talvesta selviää, niin se riittää, mutta että pitäis alkukesästäkin selvitä.

    Mahtavaa, että kärhöt kesti. Nyt peukut pystyyn, että säästytään lakastumistaudilta.

    VastaaPoista
  2. Joo, ja vielä seuraavat 2 yötä on tosi kylmiä. Tarvii taas harsottaa kasvimaat, koska jos FMI lupaa +3, niin meillä se on vähintään 0.

    VastaaPoista