keskiviikko 1. elokuuta 2012

Martti Servo -hetki

Todellakin: mikä on kun ei taidot riitä papujen kasvattamiseen! Papujen pitäisi tykätä lämmöstä, mutta ainakaan meidän kasvihuone ei ole niiden suosikkipaikka. Tämäkin yksilö oli vielä pari päivää sitten vihreä, kukkiva ja rehevä, ja melkein jo hihkuin onnistumisen iloa, mutta taisi kostea ilma olla papuparalle liikaa, vaikka kasvualustan multa ei mitenkään ylettömän märältä tunnu. Lehdet vain ruskistuvat ja kurtistuvat.

Monena vuonna olen yrittänyt kasvattaa Borlottoa sun muita salkopapuja (onkohan tää oikea termi?) kasvihuoneessa, mutta saanut tulokseksi vain luirun kasvin, joka tuottaa max. kourallisen palkoja. Ainoa, joka kasvihuonetta rakastaa on vahapapu. Se taas ei suostu missään muualla satoa tekemään, vaikka yritetty on.

Ulkona on pavuille yleensä liian kylmää, joten ne itävät joko huonosti tai ei ollenkaan. Poikkeuksena on ruusupapu, joka on jopa tänä vuonna jaksanut kiivetä papukaarta ylös, vaikka onkin joutunut kylmästä kärsimään, ja eka satsi nujertui yöpakkasiin. Kun ruusupapu kasvuun lähtee, se kasvaa ihan silmissä.

Viime vuonna Cobra ja Blauhilde tuottivat ulkoilmassa hyvin satoa, Cobra jopa niin hyvin, että oltiin sen kanssa pulassa. Mutta säätila olikin paljon suotuisampi. Tänä vuonna pavut ovat vasta nyt päässeet luikerteluvauhtiin. Saa nähdä ehtivätkö kukkia ennen syksyä. Harmi, sillä istutin mielenkiintoisia lajikkeita, kuten kiemuraista Anellino gialloa. Ens vuonna tarvii papuviljelmät suojata alkukesästä harsolla, jotta pääsevät aiemmin vauhtiin.

Härkäpapu onneksi jaksaa pukata suorastaan miehekkään kokoisia palkoja. Chefin kanssa tässä plarataankin härkäpapuohjeita, sillä pavut on pakko syödä tuoreena. Pakastimessa ne menettävät kaiken makunsa. Jamielta löytyi mielenkiintoinen broad bean frittata, jonka olen laittanut chefille toivomuslistaan.

3 kommenttia:

 1. En siis ehkä kasvatakaan papja kasvihuoneessa:) Tai vahapapua voin kasvattaa. Auttaskohan, jos pavut esikasvattas? Joskus kasvatin ruusupapuja, mutta niiden huituloiden kanssa oli pulassa sekunnissa!

  ps. Martti Servoa on laulettu meillä lauantaisesta Qstock-keikasta lähtien non-stoppina:D

  VastaaPoista
 2. Pitäisköhän uskaltautua kokeilemaan esikasvatusta? Mä olen aina pelännyt, että pavun esikasvatteista tosiaan tulee nopsaan huituloita, mutta jos esikasvattais kasvihuoneessa toukokuun loppupuolella ja kesäkuun puolivälissä istuttais ulos?

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa plääniltä. Hyvältä plääniltä. Kun vaan vielä ens toukokuussa muistas ja ehtis.

  VastaaPoista