lauantai 23. toukokuuta 2015

Häätö

Esikasvaneet kaalit alkoivat pyrkiä ulos poteistaan, samoin kuin kodinhoitohuoneessa olevat viimeiset tomaatit, joten oli aika suorittaa kasvihuoneessa häätö. Kaalit, kesäkurpitsat, purjot ja hopeasipulit pääsivät uusien kasvimaiden multiin. Kasvihuone osoittautui aikamoiseksi aarreaitaksi, sillä vähän väliä jostain lokosesta löytyi lisää kaalia ja kesäkurpparia. Uusille kasvimaille onneksi jäi vielä tilaa maisseille, jos ne nyt jossain vaiheessa suostuvat yhtään esikasvamaan isommiksi.

Myös esikasvatetut kesäkukat päätyivät lopulliselle paikalleen - täytyy vain muistaa harsottaa ne, sillä pari seuraavaa yötä ovat kylmiä.

19 ämpäriä täyttyi tomaateista, paprikoista ja chileistä, ja sain kuin sainkin mahdutettua ne kasvariin entisten joukkoon. Vielä olisi parisenkymmentä kurpitsaa ämpäröitettävänä. Luigille jo huokasinkin, että kukahan nämä kaikki syksyllä syö... No, sisko saa tulla hakemaan chilinsä, kesäkurpparinsa ja minikurpparinsa; puutarhagurulle menee yksi Sungold, ja kollegoille vois jakaa minikurpitsoja, jahka palaavat sairauslomiltaan. Mutta jää niitä kasveja siltikin n. miljoona. Tuliskohan se toissapäivänä tilattu, 13,7-neliöinen kasvari pian?

Yrtit, salaatti ja minibroccoli tuottavat jo satoa, ja viimeinkin ollaan opittu käyttämään myös pihalla kasvavaa karhunlaukkaa. On tää vaan niin hienoa taas :-)

11 kommenttia:

 1. Minullakin tulossa liiiian monta kesäkurpitsaa,lehtikaalia ja kurkkua...eikä raaski pois heittää. Olin unohtanut ämpärit. Kasvilootissa ei ole tilaa,eikä kasvihuonetta ole. Eli yksi taimi per ämpäri ja voiko mielestäsi pistää jo ulos harson alle Uudellamaalla... Kuinka isot reiät ole tehnyt ämpäriin? Aina tämä homma karkaa käsistä...

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kun jollain muullakin on sama ongelma :-) Ämpärin pohjaan olen tehnyt 3 reikää, yleensä vain tökännyt puukolla jonkinmoisen viillon. Parempi puolisko on joskus rei'ittänyt ämpärien pohjat porakoneella ja tehnyt 4-5 reikää. Ja sitten vain taimi per ämpäri.
  Itse laitoin eilen 4 kesäkurpitsaa kasvimaalle harson alle. Ne ovat kasvaneet kasvihuoneessa, joten ovat melko hyvin tottuneet ulkoilmaan. Vähän kyllä hirvittää, kun on kylmiä öitä luvattu, joten vielä en muita kurpitsoja ulos laita. Raportoin huomenna, miten taimille kävi kylmän yön jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Yöllä oli +4, ja hyvin näyttivät kesäkurpitsat pärjänneen harson alla. Taidan uskaltautua ens viikolla laittamaan loputkin kurpitsat ulos.

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Kiitti vadtauksista! Nyt on vielä ymmärtääkseni uusi kuu parhaimmillaan, niin istutushommiin voi ryhtyä. Taidan tänään pistää ämpärirumban käyntiin! Nautiskellaan! Terv.TiV

  VastaaPoista
 5. Hyvää ämpärirumbaa! Mä aloitan omani heti, kun tuo hurja tuuli vähän laantuu.

  VastaaPoista
 6. Hallaa lupasivat, uhkasivat taas. En uskalla omia ronttejani vielä ulos viedä.

  VastaaPoista
 7. Jep, kolmas yö peräkkäin nollassa asteessa :-/ Sais jo pikkuhiljaa lämmetä.

  VastaaPoista
 8. Heips! No nyt on ämpäriä! :) Haalin lähikirppareilta kaikki mahdolliset.. Poika spreijasi ämpärit hyvinkin vauhdikkaaseen väriloistoon. Pohjia puhkoessa emme saaneet kuin yhden poranterän poikki! Ilmoitin jo paikalliselle torikauppiaalle, että jos ihan lykästää, niin meikäläisen kesäkurpitsoilla ruokitaan kyllä tämä kylä, että ei tartte torilla myydä... Tuota apupöytää koskevaa kirjoitustasi lukiessani mietin, että onkohan tuo nyt ihan tarpeellinen... Nyt kahden päivän rumban jälkeen minä ja selkäni sanovat syvällä kokemuksen rintaäänellä, että kyllä olisi todellakin tarpeellinen!!!! Nyt mittari suihkii +20 ja yökin oli lämmin. Kuukin taitaa olla istutuksille otollinen, että ei kuin reseptejä vain valmiiksi haalimaan hurjaa sadonkorjuuta varten!!!!! Multaisin terveisin TiV : )

  VastaaPoista
 9. Oi, sä sait ihan taideämpäreitä! Mä just lapioin omat kurpitsani vanhoihin toimistoroskiksiin, jotka on ruman ruskeita. Voisikin syyspuhteena koittaa maalata ne nätimmiksi.

  VastaaPoista
 10. Taisin aktivoida tulevan graffititaiteilijan - sen verran nopeasti herra suihki värit pintaan :) Tokmannilla oli alle 5 egee vaikka mitä väripulloja - kulta ja oranssi esim näkyis varmaan muikeasti noissa sun toimistoväreissä : ) : ) Meillä kukkii oranssi, punainen, sininen ja musta. Että jos ei kuki kasvit, niin ainakin ämpärit : ) Terv. TiV
  p.s. tomaatintaimet on niiiiiin pieniä vielä, että taitaa tulla jouluksi tomaattisato :(

  VastaaPoista
 11. Kiitos ideasta! Täytyypä tsekata Tokmanni ja päästää sisäinen taiteilija valloilleen :-)
  Mulla "oikeat" tomaatit on jo jonkun kokoisia, mutta kirsikkatomaattien taimet tosi pieniä. Odotellaan siis satoa joulupöytään :-D

  VastaaPoista