tiistai 5. toukokuuta 2015

Viljelyvapaa: kasvimaat ja kaalit

Tässä näyssä sielu lepää: yllättäen ja pyytämättä sain vielä pari extrasettiä kasvilaatikoita, kun grillausklapeja puuliiteriin pinotessa löytyi pari levyä vanhaa vesivaneria. Lidlistä aikanaan ostettu pleksihärpäke sopi toiseen niistä vallan mainiosti. Vielä eilen oli pihassa 2500 litraa puutarhamultaa hölvättäväksi, nyt enää vajaa tuhat. Tarvinnee kohta taas meilata Kukkarin päivystävälle multamiehelle, sillä tuo tuhat litraa kuluu kasvihuoneeseen.

Sen verran sateiselta tämä viljelyloma vaikuttaa, etten pitkittänyt nautintoa enempää, vaan kylvin kasvimaat tänään. Ja ei, en edelleenkään tehnyt suunnitelmaa etukäteen, enkä merkannut mitä kylvin mihinkin. Alan olla jo sinut tämän ominaisuuteni kanssa. Aloitin taas helpoimmasta päästä, eli herneistä, koska niille on omat vakipaikkansa. Sitten etenin vanhaan malliin: juures, maanpäällinen kasvi, juures. Öttiäisille otollisten kasvien, kuten porkkanan ja sipulin, viereen kylvin tuoksuvia yrttejä, sillä tämä keino on muutamaan otteeseen todettu toimivaksi. Korianteria pitää muistaa ostaa lisää. 2 pussillista ei riitä mihinkään.

Kaalit alkoivat tunkea jo poteistaan ulos, joten siirsin ne isompiin potteihin. Toivottavasti eivät hermostu melkoisen kylmästä mullasta, vaan jatkavat kasvuaan. Kurkut ja kurpitsat itävät viimeinkin. Olin jo menettämässä toivoni niiden suhteen ja aloittamassa uusintakylvöt. Loppuviikosta saa varmaan niillekin etsiä isommat ruukut.

Maissit ovat jostain syystä tänä vuonna erityisen ärsyttäviä. 5 taimea olen saanut jo hengiltä, enkä tiedä miksi. Yhtäkkiä vain lötkähtävät. Ainoastaan 2 taimea näyttää hyvältä. Ikinä ennen ei ole moista tapahtunut.

Seuraava urakka on kukkapenkkien kitkeminen. Ruohoa ja villivihannesta niissä näkyy olevan riittämiin. Ei tainnut viime kesänä(kään) puutarhuria kiinnostaa kitkeminen. Kesäkukat onneksi kasvavat kasvihuoneessa jo kovaa kyytiä (ja juu, tiedän, että se ämpärikasvi on peruna).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti