tiistai 10. syyskuuta 2013

Vanilla fraise

Siskon ex-pihassa törmäsin hurmaavaan syyshortensiavanhukseen ja mietin mahtaisiko semmoinen menestyä meidän kivikovassa (tai vaihtoehtoisesti litimärässä) savimaassa. Eikä mennyt kauan, kun Kauppila jo mainosti 3 Limelightin sarjaa halvalla. Siitähän se tilaus sitten lähti, ja edelleen yksi kolmesta sinnittelee hengissä ja piristyi huomattavasti, kun siirsin sen uuteen paikkaan viime syksynä.

Tänä keväänä Kauppila mainosti hurmaavaa Vanilla fraisea, jota ostin kaksi (vaikka puutarhagurut käskevät suosimaan parittomia lukuja) kappaletta etupihaa koristamaan. Yllätyksekseni ne alkoivat kukkia, ja pikkuhiljaa kukat ovat muuttamassa väriään pinkiksi. Ihanan suloinen pensas, joka toivottavasti pärjää talven yli. Seurana sillä on ainakin hyvä esimerkki: ruusuorapihlaja, joka kuulemma on hyvin herkkä talven kylmyydelle, mutta on todistettavasti kestänyt yli -38:n pakkasen.

6 kommenttia:

 1. Mulla tuo oli pitkään pelkkää vanillaa, mutta nyt on tullut sitä fraiseakin. Ihana puska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pohjoisessa hortensiakin fraisettuu aiemmin kuin siellä.

   Poista
  2. Ja täällä pohjoisessa tuollaiset herkkähortensiat ei kuki ollenkaan. Eikä sana fraisettuminen ole ennen kiirinyt tänne saakka.

   Poista
  3. Fraisettuminen on vasta täällä Kangasalan leveysasteilla tulossa :-D
   Aika kauan meni, ennen kuin Pohjanmaan asukki uskaltautui täällä etelämmässä ruveta istuttamaan muitakin kuin VII-vyöhykkeen kasveja. Chez Jasun vyöhykkeellä ihminen varmasti menisi sekaisin, kun voisi istuttaa japaninverivaahteraa, ruusumantelia, azaleoja...

   Poista
  4. Tuo vyöhyke VII kuulostaa juuri ja juuri riittävän luotettavalta :) Ja kun kasvin nimessä on sana arktinen tai alppi, ollaan jo melko lähellä onnistumista. Mutta ihan hyvin meillä kasvaa koivu, mänty, vuohenputki ja rantavehnä, joten en voi valittaa. Ja ainahan sitä voisi pakata kasvihuoneen ja muuttaa etelään, esimerkiksi ITaliaan.

   Poista
  5. Jep, kaikista maailman kärhöistä valitsin meille LUMIkärhön :-D Tosin se oli epäisänmaallinen ja kuolla kupsahti KIINANlaikkuköynnöksen alle...

   Italiaan tämänkin naisen tie kävisi. Sinne merialppien ja Ligurianmeren väliin.

   Poista