torstai 11. heinäkuuta 2013

Broccoli vs calabrese

Parsakaali Aquiles on tehnyt jo monta muhkeaa kukintoa, joita olemme pyöräytelleet pannulla kyssäkaalin, sokeriherneen ja valkosipulin kera (pahuksen valkosipulit tuppaavat kukkimaan, joten niitä joutuu jo napsimaan mullasta pois). Aquiles ei vain ole maultaan kovinkaan ihmeellinen, etenkin kun vertaa sitä siihen ensimmäiseen parsakaaliin, mitä aikoinaan tuli kasvatettua (lajikkeesta ei valitettavasti ole hajuakaan). Se oli raikas ja pähkinäinen,eikä lainkaan noin kuivakka kuin Aquiles. Mutta se eka parsakaali olikin broccoli, eikä calabrese. 

Broccoli on se parsakaalin versio, jonka kukinnot horottaa pieninä kimppuina minne sun sattuu. Calabrese puolestaan kasvattaa yhden ison kukinnon - toki tekee sitten sivuversoja, kun sen ison on leikannut pois. Uusimmassa Glorian ruoka & viinissä käytettiin termejä heading broccoli, sprouting broccoli, broccolini ja tender-stem broccoli, mutta eipä noita termejä ole koskaan puutarhalehdissä näkynyt. Joskus jossain on sprouting broccoli vilahtanut, mutta yleensä jako on broccoliin ja calabreseen.

Ensi kesänä unohdan siis calabresen ja kylvän vain broccolia. Kitchen gardenissa olikin vinkki uudesta broccolilajikkeesta Red spear, joka kuulemma "produces a heavy crop of top quality purple spears". Siitä ei voi paremmaksi pistää :-)

1 kommentti: