perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kesän teema: kakkaavat toukat

Eipä olisi uskonut, että tällainenkin ällötys, lehtokotiloiden lisäksi, tulee tänä kesänä joka mutkassa vastaan.

Ensin ihmettelin liljojen lehdissä olevia reikiä, kunnes katse osui itsensä kakalla kuorruttaneisiin liljakukon toukkiin. Hyi yäk, miten vastenmielisiä hahmoja! Raidilla ne onneksi talttuivat, mutta sen jälkeenkin on tullut liljoja katsottua tarkkaan ja inhotuksesta lievästi hytisten.

Toinen kakkiainen löytyi kasvihuoneesta: ihmettelin pihvitomaatissa ollutta vaaleanruskeaa mömmöä, kunnes huomasin tomaateissa köllöttelevän isoja, vihreitä toukkia. Siellä ne söivät tomaatin sisusta ja kakkasivat mennessään. Että tämäkin päivä piti kokea! Tähän asti on ollut pelkästään söpöä katsella perhosten pölyttävän tomaatteja kasvihuoneessa, mutta nyt tuli täpläpapurikoille porttikielto.

Kuvassa olevaa, hehkuvanoranssia Rumba-ruusua valokuvatessa linssiluteeksi ilmoittautui karvainen toukka. Taas ensin ihailin sitä hyväntahtoisesti, kunnes huomasin sen sekä syöneen ruusujen kukintoja että kakanneen pitkin ja poikin. Ei siis saatu tämän kauniimpia ruusukuvia tänä vuonna.

Parsakaali tapansa mukaan kuhisee pieniä, vihreitä toukkia, joita on pirullista yrittää löytää kukinnon seasta (pannulla ne onneksi muuttuvat valkoisiksi, joten suuhun niitä ei päädy. Kai.), mutta ne lienevät umpinaisia, kun eivät jätä jälkeensä kakkaa. Toukkamaailman muumeja, siis. Sellaiset eivät puutarhassa haittaa.

2 kommenttia:

 1. Tuota mustaa törkyä havaitsin eilen salvioissa, onneksi lähtee pesemällä pois. Raidin en huomannut auttavan, olen varmaan yhden ison pullollisen sumutellut. Tuleekohan nuo mullan mukana vai mistä, tokko ne tyhjästä materialisoituu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosi tuntuu olleen ötököille kovin suosiollinen, kun ovat talvehtineet niin hyvin, että ovat munineet noin hirveän määrän jälkeläisiä.
   Syötäviin kasveihin en ole uskaltanut mitään torjunta-aineita suihkuttaa.

   Poista