sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Rosvopaisti perinteiseen tapaan

Hienon kesäloman päätteeksi oli rosvopaistin vuoro. Aamupalan jälkeen lähdin pentukoiran kanssa pihalle hahmottelemaan, mihin paistikuoppa tulisi. Kaivoin ensin noin 40 senttiä syvän kuopan hiekkaiseen maahan, jonka pentukoira kävi tarkastamassa. Vuorasin sitten reunat tiiliskivillä ja täytin raot hiekalla. Tämän jälkeen pistin nuotion kuoppaan. Tulta pidetään kuopassa noin kolme tuntia. Tässä ajassa kuopan ympärillä oleva maa lämpiää sekä kuoppaan muodostuu kunnolla hiillosta.Lammasmaailmasta hankittu lampaanviulu oli otettu toissapäivänä sulamaan ja se oli ollut edellisen yön suolassa. Suola huuhdeltiin pois ja pintaan laitettiin oman kasvimaan yrttisekoitus rosmariinista, sitruunatimjamista, meiramista sekä oreganosta. Mukaan vielä pari kynttä valkosipulia sekä hieman öljyä. Sitten viulu käärittiin pakettiin, jossa ensin oli pari kerrosta vedessä liotettua voipaperia, sitten pari kolme kerrosta kasteltua sanomalehteä. Lopuksi paisti kannattaa kääriä pätkään kanaverkkoa, mikä helpottaa kantamista ja käsittelyä. Taisin lisätä siihen vielä kantokahvan rautalangasta.

Seuraavaksi lapioin kuopasta sen verran hiillosta kottikärryyn että viulupaketti mahtui sinne. Hiillos kärrystä takaisin kuoppaan paistin päälle. Päälle sopiva kerros hiekkaa ettei hiillos saa enää happea. Sitten vain odotellaan.Paisti oli lämpimässä kuopassa noin 4 tuntia 40 minuuttia. Lisäsin loppuvaiheessa lisukenyyttifoliot maahan, mutta arvioin niiden vaatiman ajan pieleen ja uudeksi lisukkeeksi tehtiin oman maan kasviksia vinegretella.


Hyvää lammasta. Jälkeenpäin ajateltuna lyhyempikin paistoaika olisi riittänyt, mutta siinä missä normaali paisti kuivuu rosvopaistipa ei kuivu. Liha oli mehukasta ja varmaankin yksi parhaista lampaanviuluista mitä olen tehnyt. Koko hommaan meni noin 10 tuntia kuopankaivuineen ja paistamisineen. Ei tätä ihan joka päivä tekisi, mutta loistavaa lomapuuhaa.


Seuraava päivänä valmistin viulusta lammasburgerit, mihin tuli lammasliemessä muhinutta lampaanlihaa, tomaattia, etikkapunasipulia, yrttimajoneesia, parsasalaattia sekä Demon inspiroimaa karamellisoitua kanttarellia. Järjettömän hyvä burgeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti