torstai 12. heinäkuuta 2012

Ainakin sitä punaviiniä

Tämän vuoden puutarhateemana on ollut rustiikki punaviini. Rustiikkisuutta tuonevat rosoiset kurpitsat Rugosa friulana ja Marina di chioggia, joskaan kummankaan hedelmistä ei vielä näy häivähdystäkään. Kylmä kevät siirsi kurppareiden istutusta sen verran myöhään, että esikasvatteet ehtivät jo kukkia pienissä taimipoteissaan, ja uudelleenistutukset tuli tehtyä hiukan liian myöhään.

Mutta punkut kukoistavat ainakin näin kukkavaiheessa. Härkäpapu Crimson flowered kukkii kasvimaalla huomiotaherättävän kauniisti, ja vuoden vihannes, sokeriherne Shiraz toi puutarhaan punkun sävyä jo lehtihangoissaan. Nyt se kukkii tummanpunaisena, ja toivottavasti houkuttelee kimppuunsa sen verran pölyttäjiä, että saadaan salaatteihin ja wokkeihin vihreän lisäksi viininpunaista.

Tavallinen herne on jo tehnyt mukavasti palkoja, joiden pullistumista odottelemme vesi kielellä. Pavut sen sijaan ovat kärsineet kylmästä kesäkuusta, ja vasta nyt alkavat kurotella sirkkalehdistä ylöspäin. Jopa kasvihuoneessa majailevat pavut ovat vasta kukkavaiheessa, vaikka jonain vuonna ollaan saatu samaan ateriaan sekä omia papuja että parsoja. Nyt on parsasesonki ollut jo muutaman viikon takanapäin.

1 kommentti:

  1. Ja meillä on vieläkin enemmän jälessä kaikki. Punaviinin sävyjäkään ei löydy kuin keittiöstä!

    VastaaPoista