maanantai 30. heinäkuuta 2012

Sadonkorjuuhässäkkä

Tätä se aina on, kun kasvimaalta alkaa tulla satoa: yhtä itemiä tulee kerrallaan niin vähän, että siihen ei voi ruokalajia perustaa, vaan täytyy tehdä vähän-sitä-sun-tätä -ruokia, joita meillä kutsutaan hässäköiksi. Tämän hässäkän päätähtinä olivat parsakaali, joka teki muhkean kukinnon, ja edelliseltä illalliselta tähteiksi jääneet luomubroilerin rippeet (oli muuten iso ja mehevä broileri, mutta liha olisi ollut melkoisen mauton ilman chefin tekemää marinadia).

Kasvimaalle oli jostain toissavuoden satsista jäänyt valkosipulia, joka nyt alkoi kukkia, joten otettiin se mukaan, ja saksittiin kasvihuoneesta vahapavun palkoja ja kasvimaalta härkäpapua. Yrtiksi valikoitui minttu, kun meidän piti hässäkkään lisätä fetaa, joka kuitenkin unohtui lopputuloksesta.

Chef kärväytti broilerin lihat pannulla hunajan kanssa ja paahtoi seuraksi mantelia. Minä ryöppäsin sillä välin pavut. Parsakaali ja valkosipuli päätyivät pannulle myös, ja lopuksi koko komeus laitettiin lautasille parmesanlastujen kanssa. Kyytipojaksi valikoitui ranskalainen chablis.

Parsakaali aiheutti kyllä megaluokan pettymyksen, sillä se oli melkoisen mauton. Aquilesia olen kasvattanut aiemminkin, joten mauttomuuden syynä ei ole lajike, vaan sääolosuhteet. Harmi. Myös valkosipulin maku oli huuhtoutunut sateiden mukana.

2 kommenttia:

 1. Kun otsikossa on sana sadonkorjuu, kiinnostun heti:)

  Parsakaali, olkoonkin mauton, on aploodien arvoinen suoritus! Vau!

  Pavut laitan ens vuonna kasvariin, avomaalla kylmänä kesänä ei tule mitään. Nyt lämpimillä ovat vasta innostuneet kasvattamaan varttansa.

  VastaaPoista
 2. Parsakaali on aika helppo kasvattaa - aiempina vuosina en edes esikasvattanut, vaan tökkäsin siemenen suoraan multaan. Ja se on kiva kasvi sen vuoksi, että se kasvattaa useamman kukinnon, joten yhdestä kasvista saa monta ateriaa :-)
  Täytyykin käydä ottamassa sulle kuva mun kasvarissa "kasvavista" pavuista... Disaster!

  VastaaPoista