keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Idoli lopetti

10 vuotta sitten, kun oltiin vielä puutarhaneitsyitä, naapurin täti inspiroi, innoitti ja näytti esimerkkiä: heidän pihallaan oli järjettömän suuri kasvimaa kukoistavine juureksineen ja monta marjapensasta. Joka toukokuu täti toi näytille korkeat, tanakat ja kukkivat tomaatintaimet, jotka olivat kasvaneet ihmeen valoisassa mutta viileässä kellarissa. Ei voinut kuin ihailla muhkeaa hyötypuutarhaa (joskin hekin kyllä saivat osansa kylän vesimyyristä: yhtenä vuonna löysivät kasvattamiaan perunoita, porkkanoita ja sipuleita kauniisti pinottuina ojan penkalta). Erityisen kahdehdinnan kohteena oli liiterin nurkkaan ylijäämämuovista nidottu papula. Että jollakin voi olla pelkille pavuille pyhitetty pyhättö!

5 vuoden jälkeen kun oma viherturauksemme oli edennyt kasvihuoneasteelle, täti lahjoitti meille muutaman Tanskan viennin ja kurkun taimen ja lupasi, ettei meidän tarvi ikinä kasvattaa omia tomaatteja, koska heiltä ylijäämiä kyllä liikenee.
Tänä keväänä ihmettelimme, kun papula oli purettu ja kasvihuoneessa oli vain kottikärryjä yms. puutarhasälää. Kasvimaallakaan ei elämää näkynyt, Yhtenä aamuna törmäsimme postilaatikoilla (naukserimme palvoo naapurin tätiä, eikä voi kävellä kotia kohti, ennen kuin on saanut kunnon silitykset), ja täti sanoi väsyneensä puutarhahommiin ja istuttaneensa kasvimaan tilalle pari omenapuuta. Jotenkin tuli haikea fiilis. Meidän kylällä ei enää muita puutarhaharrastajia ole.

Vähän kyllä lohduttaa se, että voi aamulenkillä salaa kyylätä uusien naapurien pihanlaittoa. Rakentajien jäljiltä piha oli pelkkä suuri saviallas, mutta nyt sitä on alettu muokata oikeaksi pihaksi. Toivottavasti ne rupeavat siellä kasvattamaan ruokaakin, jotta saa lisää ideoita ja inspiraatiota. Puutarhakyttäys se naisen tiellä pitää.

1 kommentti:

  1. Puutarhakyttäys :-DD

    Harmi, kun enää ei ole niitä naapurin legendaarisia tomaatin taimia. Mutta kyllä vaan ne sun esikasvattamat on jo ihan yhtä legendaarisia!

    VastaaPoista